Alkomätaren iBAC hjälper beroendevården att minska antalet återfall tack vare en unik patenterad lösning. iBAC är idag den enda alkomätaren i Sverige som möjliggör för beroendevården att genomföra regelbundna och oannonserade nykterhetstester.

Det svenska teknikundret Alcosystems har varit banbrytande med sin trådlösa patenterade alkomätare iBAC i 10 år. Med hjälp av en användarvänlig webblösning kan klienter inom beroendevården få proaktivt stöd och individanpassade program. iBAC har utvecklats med hjälp av reella uppdrag från bland annat Stockholms läns landsting och Karolinska Institutet samt via flertalet internationella samarbeten.

Nu har flera beroendecenter i Sverige skrivit avtal med Alcosystems om att använda iBAC i vården. VAL BO i Norrköping är ett av flera behandlingshem som sedan en längre tid använder iBAC i den dagliga vården.
– Tack vare iBAC kan vi stärka vårt stödboende och den viktiga eftervårdsfasen. Det skapar mer trygghet både för klienten och dennes familj, säger B Robert Andersson, behandlingschef på VAL BO.

Initialt handlar det om klienter som kommer använda iBAC i sina individuella behandlingsprogram vid ledighet och permission. Den gamla typen av schemalagda kontroller är förutsägbara. Tack vare Alcosystems patenterade webblösning är det både enkelt och kostnadseffektivt att sända ut förfrågan om oannonserade nykterhetstester.
iBAC kommer att hjälpa medarbetare och klienter på behandlingshem över hela landet i den dagliga vården gällande alkoholrelaterade sjukdomar.

Vi är specialiserade på alkomätare! I mer än tio år har vi fokuserat på att skapa ett så bra innovativt alkoholsystem som möjligt. iBAC kan förändra beroendevården genom att verka tillsammans med behandlingshemmen. Vi kan gemensamt förbättra för klienter, anhöriga, och vårdpersonal. Alcosystems har sedan företaget grundades 2007 varit lyhört för ny teknik och utvecklat iBAC till den unika produkt den är idag. iBAC har en acceptens och trovärdighet hos beroendekliniker både i Sverige och utomlands. Dessutom har iBAC tilldelats högsta betyg hos Motormännens helnykterhetsförbund, säger Miguel Arias, VD på Alcosystems och innovatören bakom iBAC.

Första patentet för iBAC söktes redan 2005. Bolaget bakom innovationen bildades ett par år senare. iBAC är den enda svenska professionella alkomätaren som fungerar för både iPhone och Android. iBAC har flera patent inom bränslecellsteknologi samt inom trådlös överföring av mätdata. Ett stort fokus har även lagts på att finna en exklusiv och robust kombination i design. iBAC ansluter till telefonen via Bluetooth. iBAC har dessutom testats av MHF International road safety test lab och kategoriserats i högsta klassen, “Pålitlig & driftsäker”.

Via en app skickas resultatet vidare till vårdinstansen där iBACs användarvänliga webblösning gör det möjligt att följa fakta och initiera nykterhetstester online. Sedan starten har Alcosystems kunder genomfört 100 000-tals blås som gjort skillnad inom beroendevård och företag.